Swatting en streamers.

Personen die online games spelen of hun leven streamen zijn vaak het slachtoffer van Swatting. Swatting is het bellen van politiediensten met een valse oproep dat een streamer personen aan het gijzelen is, een wapen heeft of een zwaar misdrijf aan het plegen is. Voor de streamer en politiediensten is dit zeer vervelend, maar de bellers zijn zeer moeilijk op te sporen.

Swatting, het woord, komt van de speciale Amerikaanse politiedienst SWAT. De SWAT zijn de zwaar bewapende mannen die gebouwen binnenvallen en speciale operaties ondernemen. Streamers zijn personen die live gamen of op straat zichzelf filmen. Voor sommige, gekende streamers is dit hun inkomen. De bekendste streamingservice is Twitch, maar ook YouTube probeert ook een plaats in te nemen in de streamingindustrie.

800px-SWAT_team_prepared_(4132135578).jpg
Foto van SWAT-leden – 2009 – Door de Oregon Department of Transportation

De term bestaat al langer, maar komt nu vaker voor dan voorheen. Wat de personen drijft om te bellen is niet gekend, omdat het moeilijk is om de telefoontjes te traceren. Soms wordt het als wraakactie gebruikt, maar de laatste tijd lijkt het toch eerder te gaan als een vorm van ‘humor’. Het maakt het vooral interessant voor de beller omdat ze direct de gevolgen zien van hun actie.

Meestal gebeurt het in de streamer zijn of haar huis. Het bekendste voorbeeld hier van is Kootra, een YouTuber die met geweld op de grond wordt gedrukt. De beller had gezegd dat Kootra een het schieten was met een wapen. Hieronder vind je de beelden van het moment dat de streamer begon te beseffen dat er iets niet klopte tot het de actie van het SWAT-team.

Maar het blijft niet alleen bij dit. Streamer Paul Denino, Ice Poseidon, was zichzelf aan het filmen op de luchthaven. Terwijl hij aan het streamen was had hij zijn gatenummer doorgeven, zonder daarvan het erg in te zien. Met deze informatie belde iemand naar de politie om zich voor te doen als Ice Poseidon en te zeggen dat hij een bom bij had. Op het vliegtuig werd Ice Poseidon van de vlucht gehaald. ABC News deed hierover een sectie  waar Paul Denino ook zijn gedachten geeft.

Politieacties door swatting blijven niet altijd zonder lichamelijke verwondingen. Tyran Dobbs werd geraakt met een rubberen kogel in het gezicht nadat de SWAT zijn huis was binnengevallen. Dobbs’s vriendin had al laten weten dat er niets aan de hand was maar de politie viel toch het huis binnen. Hij vertelde ABC 7 dat hij na vijf maanden nog pijn had en dat hij wachtte op de operatie.

Swatting valt zeer moeilijk te voorkomen. Als de politie of ordediensten gebeld worden, met zo zware insinuaties, zou het onverantwoord zijn om niet op te treden. Om dit toch zo veel mogelijk tegen te houden gaan streamers langs bij de lokale politie om aan te geven dat ze het slachtoffer (kunnen) zijn van swatting. Indien de politie een melding krijgt zal er eerst naar de streamer gebeld worden om na te vragen of alles in orde is.

Er staan zware straffen op het plegen van valse meldingen, maar door spoofingsoftware kunnen de daders moeilijk getraceerd worden. Toch worden de bellers soms gevat. In 2015 kreeg een Amerikaanse man vijf jaar gevangenisstraf en een boete van $80.000. Een jongen van 15 jaar kreeg in hetzelfde jaar een boete van $10.000 voor het plegen van valse oproepen met doel een inval van de SWAT.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s