Endorsements tijdens Amerikaanse verkiezingen

 

Endorsements

Wat zijn endorsements? Een endorsement is de publieke steun van een persoon, groep of organisatie aan een presidentskandidaat. De lijst van personen zijn immens lang, van prominente ambtenaren tot zangers en zangeressen. Ook groepen zoals de NRA en Unions (vakbonden) endorsten presidentskandidaten.

Maar er is ook nog een andere categorie: Kranten en magazines.

graph
415 steunden Clinton, 69 niemand, 18 niet Trump, 8 Trump, 6 Johnson en 1 niet Hillary

De grootste krant van de VSA endorsete “Niet Donald Trump”. ‘USA Today’ bereikt 912.283 mensen op weekdagen met de papieren krant. Daarop volgt ‘The New York Times’, zij steunden Hilary Clinton. Ze hebben een circulatie van 655.343 kranten op weekdagen. De grootste dagelijkse kranten steunden Hillary Clinton of niet Trump (met als uitzonder de ‘Chicago Tribune’ die Gary Johnson steunt).

De grootste krant die Donald Trump steunt is de ‘Las Vegas Review-Journal’ met een dagelijkse oplage van maar 175.841 kranten.

NUT VAN CELEBRITIES?

Verscheidene bekendheden hebben hun steun betuigd aan één van de kandidaten tijdens strijd om het presidentschap. Grotendeels waren dit endorsements voor Hillary Clinton, enkelen voor Trump.

Volgens David Jackson, professor in de Politieke Wetenschappen aan de Bowling Green State Univeristy heeft de steunbetuiging geen positief effect. Hij en zijn collega, Melissa Miller hebben 804 mogelijke stemmers geïnterviewd tijdens de Ohio general election. De ondervraagden moesten beantwoorden of de steun van een aantal bekendheden het voor hen ‘wel of niet waarschijnlijker’ maakt om op die kandidaat te stemmen. Geen enkele van de celebrities, die hun steun al betuigd hadden, zorgde voor een positief effect. Vier van de bekendheden zorgden zelfs voor dalingen in steun met dubbele cijfers.

MIJN MENING

Elke persoon moet kunnen zeggen wie hij of zij steunt. Indien dit negatieve gevolgen heeft voor hun carrière, is dat hun eigen schuld. Dit geldt ook voor organisaties. Maar voor de pers ligt dit voor mij moeilijker. Als een krant of magazine aan een presidentskandidaat zijn steun betuigt, hoe kan de lezer er nog van zeker zijn dat zijn of haar krant objectief blijft? Het zal voor de individuele lezer niet zo veel uitmaken, die leest wel een andere krant. In hoeverre kan je een krant of magazine als Amerikaanse burger vertrouwen, hoe weet je of er geen belangenvermengingen aanwezig is, hoe weet je of ze geen kandidaat gaan voortrekken?
Ik begrijp dat er kranten zijn die van uit andere visies of standpunten werken, maar toch verwacht ik objectiviteit in zoverre dit mogelijk is. Indien dit niet zo is, moet de burger zich ook informeren via andere bronnen. Maar spijtig genoeg kan men dit niet verwachten van zijn medeburgers.
Met die endorsements zorgen de media er voor dat de Amerikanen nog verder afgescheiden van elkaar zullen leven en er minder plaats zal zijn voor civiel, publiek debat.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s