CNN: Clinton News Network?

 

CNN: Clinton News Network?

cnn-clinton-news-network-crooked-hillary-donald-trump-933x445

Cable News Network, CNN, is naast Fox News een van de bekendste Amerikaanse televisiezenders. Maar tijdens de verkiezingscyclus hebben ze wel wat stoten mogen ontvangen. Ze verloren kijkers en kregen de stempel ‘Clinton News Network’ van republikeinen en conservatieven.

De oorsprong van de term ‘Clinton News Network’ komt uit aantijgingen van het weerhouden van negatief nieuws over Hillary Clinton, het pushen van wat ze noemen een liberal agenda of de disproportionele nadruk op negatief nieuws omtrent Donald Trump.

Bewijs?

De mensen die deze bijnaam aan CNN geven baseren zich vaak op indirecte bewijzen, zoals fragmenten uit uitzendingen die ze op YouTube herkijken. Compilaties van de live feed die wegvalt, net op het moment er iets negatief over Hillary gezegd wordt of de reactie van nieuwslezers op ‘contra-intuïtief’ nieuws zoals Afro-Amerikaanse Trump-supporters, lijken hun belangrijkste punten. Een voorbeeld van een compilatie:

Het zijn indirecte bewijzen, we kunnen niet controleren of dit de bedoeling was en we weten ook niet of dit vaak voorkomt. Hiervoor zou men de CNN-programmatie doorheen de hele verkiezingsstrijd moeten onderzoeken en analyseren.

Buiten deze ‘bewijzen’ zijn er ook nog andere, duidelijkere feiten die de objectiviteit van CNN in vraag kunnen stellen. Zoals bijvoorbeeld het lekken van de debatvragen door Donna Brazile, ex-interim-voorzitter van de DNC (Democratic National Committee) en ex-analist voor CNN, aan Hillary Clinton. Dit is dankzij WikiLeaks gekend geraakt.

WikiLeaks en CNN hebben geen goede relatie. Tijdens een CNN-nieuwsitem vertelt de nieuwslezer hoe het illegaal is voor Amerikaanse burgers om gelekte e-mails van Clinton te lezen:

Hij zegt ook: “So everything you learn about this, you’re learning from us.” Als antwoord op de claim, dat het illegaal is, link ik de blog van Jonathan Turley. Turley legt uit dat de wet sterk tegen de claim van CNN gekant is.

MIJN MENING

Ik geloof niet dat CNN, ‘Clinton News Network’ geworden is. Hetgeen ik wel geloof is dat het onmogelijk is om in de ogen van iedereen objectief te zijn. Op alle momenten objectiviteit nastreven is ook onmogelijk. ‘Bewijzen’ zoals de feeds die wegvallen, geef ik geen waarde.
Bij het lekken van de debatvragen en een monopolie op nieuwsverspreiding (zie WikiLeaks-claim), daar stel ik wel mijn vragen bij. Vooral bij het laatste; in een periode van fake news en post-truth politics mag informatie niet een onderdeel van een monopolie worden. De burgers moeten zelf naar de data en harde bewijzen kunnen kijken. We moeten ook leren hiermee om te gaan, om correcte en foute informatie van elkaar te kunnen onderscheiden. Maar een niet-controleerbaar orgaan (hier CNN) moet ons hierbij ons handje niet vasthouden.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s