Strijd om de Vlaamse Politieke Ziel: SCEPTR

Strijd om de Vlaamse Politieke Ziel: SCEPTR

sceptr_kleur-witband

Na de Amerikaanse verkiezingen lijkt het als of het de strijd om de publieke opinie in Vlaanderen is losgebarsten. Websites en denktanks van verschillende politieke strekkingen proberen om de hegemonie van de andere strekking te doorbreken. Voor SCEPTR is dit de linkse media, voor de denktank Minerva is dit het rechtse Vlaanderen.

Jonas Naeyaert is de hoofdredacteur van SCEPTR. Hij was Praeses van het Katholiek Vlaams Hoogstudenten Verbond en woordvoerder van de Vlaamse Volksbeweging. Een toch wel duidelijke achtergrond wat betreft kleur bekennen in de politiek. Maar hij zelf ontkent dit ook niet, in een interview met De Morgen zegt hij dit ook. “Waarom worden diezelfde vragen niet gesteld over andere journalisten? Wij hebben geen politieke beweegredenen en willen geen ideologische stempel.”

Naeyaert legt zelf in een YouTube-video uit wat SCEPTR is:

Als SCEPTR de klok startte op hun website, kwam er één vraag vaak gesteld: ‘Van waar komt dat budget van €100.000 plots?’. Al snel vond men dat er linken waren met ’t Pallieterke, ‘Weekblad met een hart voor Vlaanderen’. Naeyaert verduidelijkte de financiën van SCEPTR in een opiniestuk bij Knack. Hij verklaart dat het budget met behulp van giften verzameld is door de eigenaar van ’t Pallieterke. Het komt dus niet van dubieuze bronnen (ook al kennen we de gegoede schenkers niet). Wel zegt Naeyaert zelf, dat Sceptr “volledige redactionele vrijheid” heeft.

Het doel van SCEPTR is een weerwoord te bieden in het Vlaams medialandschap waarbij 56% van de journalisten zichzelf links noemt. De linken met Breitbart wilt Naeyaert vermijden, ze willen “geen semipropaganda zijn”. Minder emoties, meer harde feiten en weg van zwart-witdenken. Ze reageren ook op wat sommige het politiek correct denken van de media noemen; verzwijgen van welke afkomst een misdadiger is, om niet te kwetsen of te stigmatiseren, is uit den boze. Ongefilterde feiten, ook al kunnen we dit in vraag stellen. Bij een redactie wordt er altijd gefilterd.

De site kwam online op 8 december 2016, met al verscheidene artikels. Direct sprongen 5 gezichten van Vlaamse partijvoorzitters in het oog. De wereld van SCEPTR volgens: Crombez, Rutten, De Wever, Beke en Van Grieken. Er ontbraken wel twee linkse partijen: PVDA en Groen. Vergeten, geen interesse van de voorzitters of iets anders?

MIJN MENING

SCEPTR heeft me tot nu toe zeer verrast, het lijkt me vrij objectief met een andere nadruk op dan de mainstream media. Het is geen onderzoeksjournalistiek zoals Apache, maar het geeft wel een andere kijk op nieuwsfeiten. Ik zou het omschrijven als de jongere neef van Doorbraak.

Doorbraak is de al wat oudere nonkel die vooral over meningen en geschiedenis praat in het café ‘De Vlaamse Leeuw’. SCEPTR is de jonge neef die hoopt, met vooral zijn feitelijke kennis, lezingen te kunnen geven op universiteiten en zijn kennis te kunnen delen met een niet-nichepubliek.

Mijn eindconclusie kan makkelijk samengevat worden: hoe meer zielen, hoe meer vreugde. Een verbreding van het medialandschap kan ik alleen maar toejuichen. Hopelijk maakt iedereen hier gebruik van en verbreedt hij zijn horizon ook door SCEPTR naast andere media te leggen.

Artikel/Interview De Morgen

Opinie Jonas Naeyaert Knack

Artikel De Standaard

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s